LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol, făcând peste 200 de victime. Cazarmă incendiată în Crimeea de partizanii ucrainieni

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol, făcând peste 200 de victime. Cazarmă incendiată în Crimeea de partizanii ucrainieni

Forțele ruse au transferat peste 200 de echipamente din direcția Herson în direcția Kupiansk, iar imaginile geolocate arată tancuri rusești T-90 din regiunea Lugansk îndreptate spre vest.

Război în Ucraina. Foto: Profimedia

UPDATE 06.21 Ministerul rus al Apărării (MOD) a negat zvonurile pe 11 decembrie conform cărora generalul Valery Gerasimov ar fi demisionat sau a fost înlăturat din funcția sa de șef al Statului Major General.

UPDATE 05.40 Sprijinul lui Lukașenko pentru războiul Rusiei din Ucraina și presiunea Rusiei asupra Belarusului pentru a se alătura luptei provoacă probabil fricțiuni în cadrul armatei belaruse. Statul Major ucrainean a raportat pe 7 decembrie că soldații serviciului de frontieră din Belarus și ai Forțelor Armate din Belarus sunt din ce în ce mai nemulțumiți de activitățile conducerii politico-militare din Belarus din cauza amenințării cu intrarea Belarusului în războiul din Ucraina. Surse ucrainene au raportat pe 13 noiembrie că tensiunile sociale dintre bieloruși și forțele ruse din regiunea Brest s-au intensificat pe măsură ce forțele ruse au umplut spitalele locale din cauza condițiilor insalubre în care sunt cazați. GUR a raportat la 6 noiembrie că memoriile interne ale ofițerilor militari de rang înalt din Belarus arată existența a numeroase plângeri din partea militarilor din subordine cu privire la tensiunile cu personalul mobilizat rus, în special în legătură cu declarațiile etnice.

UPDATE 05.12 Personalul belarus este cu siguranță conștient de pierderile semnificative pe care le-au suferit forțele ruse în Ucraina și probabil că nu dorește să experimenteze același rezultat. Un raport prezentat de CNN din 25 octombrie a detaliat modul în care armata și spitalele din Belarus au tratat multe victime ale Rusiei, deoarece ofensiva militară rusă de a captura Kievul a eșuat. Unitățile din Belarus care s-au antrenat cu unități de elită ruse care de atunci au suferit pierderi grele în lupta în Ucraina sunt, de asemenea, probabil conștiente de amploarea numărului victimelor cu care s-a confruntat armata rusă în Ucraina. Aceste unități belaruse știu probabil că unitățile lor și armata belarusă în ansamblu nu s-ar descurca mai bine decât unitățile rusești care erau mult mai capabile și mai bine antrenate. Elemente din armata belarusă au arătat rezistență la ideea de a intra în război în Ucraina. Un locotenent-colonel din Belarus a postat un videoclip viral pe 27 februarie în care a cerut personalului militar din Belarus să refuze ordinele, dacă li se cere să intre în războiul din Ucraina. Este probabil ca unele elemente ale Forțelor Armate din Belarus să-și exprime reticența sau refuzul total dacă Lukașenko ar decide să invadeze Ucraina.

Este puțin probabil ca Belarus să invadeze Ucraina din cauza dinamicii interne din interiorul țării. ISW a evaluat anterior că Lukașenko nu intenționează să intre în războiul din Ucraina din cauza posibilității reînnoirii tulburărilor interne dacă aparatul său de securitate s-ar slăbi prin participarea la un război costisitor din Ucraina. Lukașenko s-a bazat pe elemente ale Forțelor Armate din Belarus, pe lângă serviciile de securitate din Belarus, pentru a înăbuși protestele populare împotriva guvernării sale în 2020 și 2021.

Angajarea unei părți substanțiale din acel aparat de securitate în războiul din Ucraina l-ar lăsa probabil pe Lukașenko vulnerabil la reizbucnirea tulburărilor și rezistență. Lukașenko este, de asemenea, probabil conștient de faptul că invadarea Ucrainei i-ar submina credibilitatea ca lider al unei țări suverane, deoarece ar fi evident că efortul Rusiei de a asigura controlul deplin al Belarusului a reușit. Intrarea Belarusului în război ar forța în cel mai rău caz Ucraina să deturneze temporar militari și echipamente de pe linia frontului actual. Adjunctul șefului Statului Major Ucrainean Oleksi Hromov a declarat la 24 noiembrie că 15.000 de militari din Belarus, pe lângă cele 9.000 de cadre din armata rusă staționate în Belarus, ar putea participa teoretic la războiul cu Ucraina.

Chiar dacă Lukașenko ar fi angajat un număr substanțial mai mare dintre forțele sale într-o ofensivă în Ucraina, armata belarusă ar fi totuși o forță mică, care nu ar putea obține niciun succes operațional substanțial. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă sau belarusă care ar veni din Belarus nu ar putea tăia liniile logistice ucrainene către Occident fără intra mai adânc în Ucraina decât au făcut-o forțele ruse în timpul Bătăliei de la Kiev, când forțele ruse erau la cel mai puternic potențial de luptă. O invazie din Belarus nu ar putea face o astfel de acțiune și nici nu ar putea amenința serios Kievul. Intrarea Belarusului în război ar sustrage în cel mai rău caz o parte din forțele ucrainene de la actualele linii de front din estul Ucrainei.

UPDATE 03.10 Surse ucrainene și ruse au raportat că luptele continuă de-a lungul liniei Svatovo-Kreminna și lângă Lyman, pe fondul condițiilor meteorologice proaste. Un blogger militar rus a susținut că forțele ruse au transferat peste 200 de echipamente din direcția Herson în direcția Kupiansk, iar imaginile geolocate arată tancuri rusești T-90 din regiunea Lugansk îndreptate spre vest. Un oficial ucrainean a declarat că o grupare mai mare de forțe rusești nu reprezintă în prezent o amenințare.

image

Forțele armate ale Ucrainei vor continua contraofensiva atunci când pământul va îngheța și va deveni mai potrivit pentru trecerea echipamentelor militare.

O astfel de prognoză a fost anunțată de ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, la un briefing comun cu ministrul Apărării al Suediei, Paul Jonsson, la Centrul Media Odesa - Ucraina. Potrivit acestuia, au fost observate condiții foarte dificile pentru atacuri în timpul trecerii de la o toamnă uscată la o iarnă încă fără îngheț.

Pentru că solul este umed, iar vehiculele cu roți pot trece cu greu. Cred că această scădere a activității se datorează condițiilor meteorologice. Dar Forțele Armate ucrainene nu se gândesc să se oprească. Prin urmare, profitând de momentul în care solul devine mai mult solid, sunt convins că ne vom continua contraatacurile și campania de eliberare a teritoriilor noastre”, a spus Reznikov.

UPDATE 02.36 Forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale marginale în jurul Bakhmutului. Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele continuă în zonă. Un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ucrainene a declarat că forțele ruse au schimbat tactica de la utilizarea grupurilor tactice de batalion (BTG), la grupuri de asalt mai mici, pentru acțiuni ofensive.

image

Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Lugansk, Serhiy Gaidai , rușii au un plan de a desfășura o contraofensivă în direcția Kupiansk, așa că acumulează un număr imens de personal în zona Svatovo. Gaidai a mai spus că a rămas doar numele Bilogorivka, pentru că așezarea a fost complet distrusă de ruși. El a menționat că Forțele Armate țin apărarea acolo, ocupanții desfășoară acțiuni ofensive aproape 24 de ore pe zi pentru a captura teritoriul. El a mai raportat că armata ucraineană este deja lângă Kreminnaya.

În direcția lui Bakhmut, rușii ne asaltează pozițiile din Vlobovo, în ciuda pierderilor, iar între Svatov, Kreminna și Starobilsk, zona rurală este în mare parte rurală - ocupanții nu vor avea unde să se înrădăcineze în cazul unei retrageri ”, a menționat el.

Gaidai a menționat că va dura 10 ani pentru reconstrucția de calitate a Oblastului Lugansk după eliberare.

UPDATE 01.20 Surse ruse și ucrainene au susținut că forțele ucrainene au lovit Skadovsk, Hola Prystan, Oleshky și Nova Kakhovka, regiunea Herson. Toate zonele lovite se situează de-a lungul liniilor logistice majore ale Rusiei. Totodată, surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol, regiunea Zaporijia. O altă sursă a susținut că lovitura a ucis până la 200 de militari ruși. Era vorba de tabăra de bază a uneia dintre unitățile Diviziei a 19-a de infanterie motorizată a Armatei 58 (Vladikavkaz, Osetia de Nord).

image

UPDATE 00.42 Ucraina afirmă că pierderile Rusiei în conflictul din Ucraina au depășit 94.000 de militari. Rusia a mai pierdut, conform informațiilor oferite de partea ucraineană: tancuri — 2.942, vehicule blindate de luptă — 5.920, sisteme de artilerie — 1.928, rachete antiaeriene — 397, echipamente de apărare aeriană — 211, avioane — 281, elicoptere — 264.

UPDATE 00.17 Oficialii ucraineni au raportat că autoritățile ruse de ocupație au intensificat măsurile de mobilizare forțată în Ucraina ocupată. De asemenea, bloggerii militari ruși au susținut că forțele ruse se confruntă cu o penurie de sânge pentru personalul militar rănit și desfășoară activități de găsire de donatori în Crimeea ocupată.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un grup de partizani ucraineni și-a revendicat responsabilitatea pentru incendierea unei cazărmi militare rusești din Sovietske, Crimeea. Oficialii ucraineni și ruși au raportat că autoritățile ruse au continuat filtrarea populației și represiunile în aplicarea legii în Ucraina ocupată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”